Przepisy Dorsz na warzywnym pęczaku

Składniki

450 g dorsza

50 ml oliwy

100 g kaszy pęczak

40 g suszonych pomidorów

50 g marchewki

50 g selera

4 gałązki natki pietruszki 

4 gałązki koperku

50 ml wina białego wytrawnego

300 ml bulionu warzywnego

50 ml śmietanki 30%

1 cytryna

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Dorsza umyj dokładnie i wytrzyj w ręcznik kuchenny. Sprawdź czy nie ma ości i ewentualne usuń. Podziel rybę na porcje i przypraw solą, pieprzem oraz polej oliwą.

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu z szerokim dnem podgrzej resztę oliwy i podsmaż warzywa. Dodaj kaszę pęczak  i razem podsmaż. Jak tylko zacznie się szklić, wlej wino i część bulionu, tak aby przykryć kaszę.  Całość podczas gotowania na średnim ogniu mieszaj często. Dolewaj regularnie bulion. Jak tylko kasza zmięknie, zdejmij garnek , przykryj i odstaw na czas przygotowania ryby, aby ziarna ładnie się spęczniały.

Piekarnik rozgrzej do temp. 160˚. Dorsza ułóż na teflonowej patelni bez tłuszczu i odsmaż szybko z każdej strony, aby zamknąć pory. Rybę przełóż do naczynia i obłóż ją plasterkami cytryny. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.

Koperek drobno pokrój  i dodaj do kaszy. Wlej resztę bulionu i śmietankę. Zagotuj – kasza powinna mieć luźną konsystencję,  a nawet podobną do sosu. Przełóż pęczak na półmisek i dekoracyjnie ułóż dorsza. Dekoruj jeszcze gałązkami koperku. Przełóż do miski i zalej oliwą. Następnie przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jak tylko buraczki zmiękną, wyjmij z pieca i jeszcze zostaw na parę minut, aby się zaparzyły. Wtedy skórka łatwiej zejdzie przy ich obieraniu. Rozwiń folię i obierz każdego buraka, następnie przełóż do miski.

Cebulkę pokrój w piórka i wymieszaj z buraczkami, dopraw jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do zamarynowania.

W tym czasie wyjmij halibuta z lodówki i odwiń z foli. Wstaw do piekarnika i zwiększ temperaturę do 180˚. Piecz halibuta przez 15 minut. Buraczki rozłóż na półmisku. Halibuta połóż dekoracyjnie na warzywach i polej danie oliwą orzechową i udekoruj listkami natki i tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.08-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Powrót do szkoły

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 31.07.2019-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
255 min.
Przystawki
2 3 4