Przepisy Dorada w soli

Składniki

​1 wypatroszona dorada (ok. 1/2 kg)

1,5 - 2 kg soli gruboziarnistej (morskiej lub kamiennej)

3 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

tymianek (1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego)

1 cytryna

Opis

Wypatroszoną doradę dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem papierowym. Na dno naczynia żaroodpornego wsyp 1 kg soli, na grubość palca. Doradę skrop sokiem z 1 cytryny. Do wnętrza włóż gałązkę rozmarynu lub oprósz wnętrze suszonym ziołem. 

Połóż doradę na dnie naczynia wysypanego solą i zasyp ją tak, aby sól przykryła całą rybę. Uważaj jednak, aby sól nie dostała się do wnętrza ryby. Następnie włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 250° i zapiekaj przez ok. 40 min. 

Po upieczeniu odczekaj chwilę - sól długo trzyma ciepło. Otrzep rybę z nadmiaru soli, przełóż ją na talerz i uderz lekko nożem, aby skorupka solna pękła (skorupki solnej nie jedz). Rybę podawaj z pokrojoną na kawałki cytryną. 

Sól kamienną (w podanych proporcjach z przepisu) możesz wymieszać z 1 białkiem i 2 łyżkami zimnej wody, aby zatrzymać proces wchłaniania nadmiaru soli w mięso ryby.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4