Dorada w brzoskwiniach na zimno
Składniki
1 kg dorady
2 papryki czerwone
1 cebula
½ cytryny
1 puszka brzoskwiń
½ soku z brzoskwiń z puszki
500 ml ketchupu
½ szklanki mąki
5-6 łyżek oleju
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Rybę umyj, oczyść z łusek i wnętrzności. Pokrój rybę w dzwonka. Skrop sokiem z cytryny i posól.

Maczaj rybę w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystygnięcia. Paprykę, brzoskwinię i cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  cebulę. Oddzielnie na wolnym ogniu smaż papryki, aż zrobią się miękkie. Przełóż warzywa do większego garnka. Dodaj ketchup, sok z brzoskwiń, brzoskwinie i usmażoną wcześniej rybę. Duś wszystko pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Ryba w brzoskwiniach najlepiej smakuje na zimno. Polecamy włożyć danie na 12 godz. do lodówki. Można podawać także na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery