Dorada po turecku w świeżych pomidorach
Składniki
1 kg dorady
500 g pomidorów
1 cytryna
½ szklanki mąki
½ szklanki oliwy
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
½ pęczka pietruszki
przyprawy: sól
Opis

Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka.

Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2 gałązki tymianku i sól do smaku. 

Mocz rybę w marynacie przez 15 min.  Potem obtocz kawałki ryby w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż kawałki dorady się zarumienią.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Uduś pomidory z 2 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Dodaj do pomidorów usmażoną rybę i duś pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą.

Proponujemy podawać z grzankami czosnkowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne