Domowy dżem truskawkowy
Składniki
1 kg truskawek
1/2 kg cukru
Opis

Truskawki umyj, usuń szypułki. Następnie owoce rozgnieć widelcem lub zmiksuj, przełóż do garnka i zasyp cukrem. Przykryj i włóż na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie gotuj ok. 1 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż dżem zgęstnieje, możesz dodać kilka łyżek wody, aby łatwiej się gotowały. Ugotowane natychmiast przełóż do wyparzonych słoiczków. Po kilku minutach odwróć słoiczki do góry dnem do czasu aż przestygną. Dżem nadaje się do spożycia zaraz po wystygnięciu. Przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje