Przepisy Domowy burger z konfiturą pomidorową

Składniki

400 g wołowiny gulaszowej

30 ml oliwy

1 łyżka sosu sojowego 

1 bagietka pszenna

4 plasterki szynki włoskiej

4 plastry sera wędzonego

60 g mieszanki sałat

20 musztardy dijon

60 g pomidorów suszonych z oliwy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/2 ząbka czosnku

3 gałązki natki pietruszki

3 listki bazylii

100 ml wody 

szczypta cukru

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Wołowinę zmiel w maszynce na średnich oczkach. Przełóż do szerokiej miski i dopraw sosem sojowym, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj delikatnie, ale nie wyrabiaj zbyt długo, bo burgery będą twarde po usmażeniu. Uformuj okrągłe kotlety o średnicy ok. 10 cm i spłaszcz delikatnie ręką. Odłóż do lodówki na czas przygotowywania dodatków. 

Obierz czosnek i drobno pokrój. Pomidory w oliwie pokrój w paseczki. W rondelku rozgrzej oliwę z zalewy i podsmaż czosnek wraz z pomidorami. Dodaj koncentrat i lekko wymieszaj. Wlej ok. 100 ml wody, przypraw delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Gotuj powoli, aż wszystko nabierze konsystencji konfitury. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz poszarpane liście bazylii. Wymieszaj i odstaw. 

Grillową patelnię rozgrzej bardzo mocno i podsmaż wołowe kotlety z każdej strony. W zależności od stopnia preferowanego wysmażenia mięsa, możesz dodatkowo dopiec burgery w piekarniku rozgrzanym do temp 180°. Jeśli kotlet ma być wysmażony, to wystarczy ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Średnio wysmażony wymaga 2–3 minut. Pod koniec pieczenia na każdym burgerze połóż ser wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE, by się przypiekł. Mięso wołowe wymaga ok. 2 minut odpoczynku po smażeniu lub pieczeniu, by soki w środku się uspokoiły. Burgery będą wtedy soczyste. 

Bagietkę pokrój na 3 części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Włóż pieczywo do tostera i dobrze zrumień, aby było świeże i chrupiące. Przełóż bagietkę na deskę. Spody posmaruj musztardą dijon i połóż sałatę. Burgery z serem przekrój na pół i połóż na sałacie wraz z szynką włoską i konfiturą pomidorową. Nakryj chrupiącą przykrywką z bagietki. Przebij jeszcze burgera bambusowymi wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała i przełóż na talerz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4