Domowe żelki z soku owocowego
Składniki
400 ml soku owocowego bez cukru
50 ml płynnego miodu
25 g żelatyny w proszku
50 ml wody
Sposób przygotowania
1
Żelatynę zalej wodą i poczekaj, aż spęcznieje.
2
Rozpulchnioną żelatynę przełóż do garnka, dodaj miód i sok, np. malinowy. Możesz wykorzystać soki owocowe o różnych smakach. Ważne, by były klarowne. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Uważaj, żeby nie zagotować płynu.
3
Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, rozlej płynną galaretkę do pojemników na lód. Kiedy galaretka wystygnie, schowaj pojemniki do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żelki są gotowe do spożycia. Wyciągnięcie żelek z pojemnika ułatwi zanurzenie go na sekundę w gorącej wodzie.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Zupy