Domowe krokiety ziemniaczane z szynką wędzoną
Składniki
​1 kg ziemniaków
100 g szynka (plasterki)
1 cebula
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 l olej do smażenia
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/4 pęczka szczypiorku do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki obierz ze skórki, jeśli są bardzo zabrudzone warto najpierw je umyć, a dopiero potem obierać. Duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Wstaw ziemniaki do garnka z wodą, posól i gotuj do pełnej miękkości.

W tym czasie pokrój szynkę w drobną kostkę. Obierz cebulę i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedź z wody i zgnieć jeszcze gorące tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Wsyp obie mąki oraz dodaj jajko i posiekaną szynkę oraz cebulę.

Suszoną natkę pietruszki od razu dodaj do ciepłych ziemniaków. Dzięki temperaturze aromat z suszonych liści będzie intensywniejszy. Przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie na gładką, zwartą masę.

W garnku do smażenia rozgrzej olej roślinny. Za pomocą łyżki nabieraj małe porcje ciasta ziemniaczanego i palcem wskazującym zrzucaj masę na gorący olej. Kształt będzie nieregularny i taki powinien być. Krokiety smaż partiami, aby nie wychłodzić oleju.

Gdy porcja osiągnie jasnobrązowy kolor, krokiety są gotowe. Przełóż na kuchenny ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Krokiety ułóż na półmisku i posyp dekoracyjnie drobno krojonym szczypiorkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Zupy