4 połówki skórek z pomarańczy
500 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 op. galaretki pomarańczowej
15 g żelatyny
10 ml likieru pomarańczowego (schłodzonego)
laska wanilii
Przygotowując skórki z pomarańczy, przetnij pomarańcze w poprzek na pół i delikatnie oddziel miąższ od skórki łyżką stołową. Dokładnie usuń białą część skórki.
Zagotuj 600 ml wody. Do gorącej, ale nie wrzącej wody wsyp obydwa opakowania galaretki pomarańczowej i dokładnie wymieszaj. Do rozpuszczonej i wystudzonej galaretki dodaj likier. Nie mieszaj zbyt energicznie, żeby nie rozbić tężejącej galaretki. 2–3 szerokie szklanki ustaw pod kątem i włóż do nich połówki skórek z pomarańczy. Do tak przygotowanych naczyń rozlej tężejącą galaretkę.
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Mleko przelej do garnuszka i podgrzej wraz z pestkami z jednej laski wanilii. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA dodając po trochu podgrzane mleko. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z resztą podgrzanego mleka i odstaw do przestudzenia.
Tężejącą masą dopełnij szklanki i skórki z galaretką pomarańczową. Po zastygnięciu galaretkę w skórkach pokrój w grubsze plasterki.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.