Przepisy Deser z galaretką
Składniki
3 smaki galaretki owocowej (brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)
200 g mandarynek
200 g brzoskwiń
300 g truskawek
200 g malin
300 g bananów
garść orzechów włoskich
garść migdałów
bita śmietana do dekoracji
Opis

Owoce umyj, w miarę potrzeby obierz ze skórki, podziel na mniejsze części. Owoce podziel na 3 części według kolorów.

Na dno wysokiego naczynia ułóż pierwszą część owoców. Przygotuj jedną galaretkę (najlepiej w kolorze owoców ułożonych na dnie naczynia) według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź galaretkę i kiedy będzie letnia zalej owoce, tak aby powyżej zostało miejsce na kolejne dwie warstwy. Pozostaw do zastygnięcia.

Analogicznie wykonaj te same czynności na zastygniętych warstwach galaretki w innych kolorach, dzięki czemu powstanie trójkolorowy deser.

Po zastygnięciu ostatniej warstwy udekoruj deser bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami.

Możesz wykorzystać inne owoce, także te z puszki (pamiętaj, żeby je dobrze odsączyć z zalewy). Nie dodawaj do deseru kiwi, bo galaretka nie stężeje.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy