Przepisy Deser z białą czekoladą
Składniki
100 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 30%
40 ml wódki owocowej
1 łyżeczka żelatyny
30 ml wody
Sposób przygotowania
1
Do metalowej miski wrzuć połamaną czekoladę i dolej wódkę oraz 30 ml wody. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, czekaj aż czekolada się rozpuści, następnie dalej mieszaj do uzyskania zupełnie gładkiej masy.
2
Zestaw miskę z garnka i kiedy masa lekko ostygnie, dodaj po łyżce serka mascarpone. Całość ucieraj na gładką masę.
3
Rozpuść żelatynę w 25 ml gorącej wody.
4
Zacznij ubijać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie sztywnieć, dolej przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijaj do uzyskania właściwej konsystencji śmietany.
5
Ubitą śmietanę dodawaj po łyżce do wystudzonej (ale nie stężałej) masy czekoladowej. Dokładnie mieszaj.
6
Kiedy masa stanie się już zupełnie gładka, rozlej ją do wyłożonych folią spożywczą foremek. Folia ułatwi wyciąganie deseru z foremek.
7
Rozlany do foremek deser wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Po tym czasie przełóż deser z foremek na talerzyki, ozdób kawałkami owoców, listkami melisy i podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Zupy