Przepisy Deser piernikowy z kremem wiśniowym
Składniki
200 g okruchów z piernika
300 g mrożonych wiśni
200 ml soku jabłkowego
1 i 1/2 budyniu waniliowego bez cukru
150 g masła 
100 g wiśni z konfitury
20 g cukru
70 ml likieru wiśniowego
Opis

Wiśnie z konfitury zalej likierem i odstaw. Mrożone wiśnie zagotuj z cukrem i 150 ml soku jabłkowego. Pogotuj chwilę, aż zmiękną po czym zmiksuj je na gorąco i przetrzyj przez sitko. Zmiksowane wiśnie ponownie zagotuj. Budyń rozmieszaj w pozostałych 50 ml soku jabłkowego i wlej do gotujących się wiśni. Zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Chłodne masło lekko rozbij mikserem i w dalszym ciągu miksując, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Odcedź wiśnie z likieru. Do pucharków nakładaj warstwowo porcje kremu, wiśnie i po kilka łyżeczek okruchów piernikowych.Okruchy możesz skropić lekko likierem, w którym moczyły się wiśnie. Deser podaj zaraz po przyrządzeniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Desery