Przepisy Deser naleśnikowy z brzoskwiniami i jogurtem
Składniki
2 brzoskwinie
150 ml jogurtu naturalnego
owoce letnie, np.: maliny, borówki
1/2 jabłka
1/2 szkl. musli
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść migdałów w płatkach
2 kostki czekolady
listki świeżej mięty
Ciasto:
1 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 szkl. oleju do smażenia
szczypta soli
Opis

Przygotuj ciasto: jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka połącz z mlekiem, dodaj sól i cukier – wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wlej do niej żółtka – całość zmiksuj. Następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj. Do masy dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na 10 min.

Na głębokiej patelni rozgrzej szklankę oleju. Następnie, nabieraj łyżką ciasto i smaż niewielkimi kroplami, kapiąc bezpośrednio na gorący tłuszcz. Smaż do zarumienienia się. Nieregularne formy z ciasta naleśnikowego wyjmuj cedzakiem i układaj na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Jogurt wymieszaj z musli. Jedną brzoskwinię sparz gorącą wodą i zdejmij z niej skórkę, następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z jogurtem. Gotową masę przełóż do miseczek. Jabłko zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do miseczek. Następnie dodaj owoce letnie i naleśnikowe ciasteczka. Deser posyp orzechami, migdałami, rodzynkami płatkami migdałowymi, udekoruj świeżo pokrojoną brzoskwinią. Na końcu dodaj 1 łyżkę jogurtu i posyp wiórkami z czekolady, zeskrobanymi ostrym nożem. Podawaj udekorowane świeżymi listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8