Przepisy Deser malinowy
Składniki
100 g malin
6 podłużnych biszkoptów
50 ml wina czerwonego półsłodkiego
100 ml śmietany kremówki 36%
3 - 4 łyżki cukru pudru
1 żółtko 
2 łyżki masła
1 łyżka pokruszonej czekolady gorzkiej
Opis

Biszkopty połam na połowy. Wino wlej do płaskiego talerza i zanurz w nim 3 biszkopty (uważaj, aby nie wchłonęły zbyt dużo płynu). Następnie ułóż biszkopty ułóż na dnie naczynia, a na nich poukładaj świeże maliny.

Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, jajka i masło. Ukręć ze składników gęsty krem i podziel go na dwie równe części. Maliny przykryj 1 częścią kremu. Kolejne 3 biszkopty zanurz w winie i ułóż na warstwie z kremem.

Wierzch udekoruj pozostałymi malinami oraz bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Przykryj deser folią spożywczą, aby nie chłonął innych zapachów i wstaw do lodówki na ok. 2 - 3 godz. Podawaj schłodzony.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy