Dachówki migdałowe z pomarańczą
Składniki
100 g płatków migdałowych
125 cukru
1/4 pomarańczy
10 g wanilii
2 jaja
25 g masła
10 g mąki
20 g cukru pudru
Opis

Przygotuj masę migdałową: masło rozpuść w rondelku i przelej do miski kuchennej. Dodaj płatki migdałowe, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko razem wymieszaj, dodaj drobną pokrojoną skórkę z 1/4 pomarańczy i ponownie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temp. 170°. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj masę na papier, formując z niej małe krążki. Pozostaw ok. 2-3 cm odstęp pomiędzy okręgami. Piecz, aż się zrumienią.

Gotowe, jeszcze gorące zdejmij z papieru i formuj na smukłej butelce. Po ochłodzeniu zachowają nadany kształt. Ułóż dachówki jedna za drugą na półmisku i posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy