Czosnek marynowany
Składniki
1 kg czosnku
4 zielone papryczki chilli
4 łyżki oleju słonecznikowego
Zalewa:
2 szkl. wody
2 szkl. octu
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka gorczycy białej
1 liść laurowy
Dodatkowo:
4 małe słoiki
Opis

Czosnek obierz i umyj. Do gorącej zagotowanej wody wrzuć na 2 min czosnek i papryczki chilli. Następnie odetnij z papryczek szypułki. Do wyparzonych słoików wkładaj czosnek i po 1 papryczce.

Przygotuj zalewę: 2 szklanki wody zagotuj z solą, cukrem, ziarnami pieprzu, gorczycą i liściem laurowym. Dodaj 2 szklanki octu i gotuj wszystko ok. 4 minuty. Gorącą zalewą zalewaj słoiczki z czosnkiem, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami zamykaj słoiki.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacjiPORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJAnakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne