Przepisy Czeskie buchty z powidłami

Składniki

500 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
1 cytryna (starta skórka z jednej cytryny)
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
2 jajka (żółtka)
1 ziemniak (ugotowany)
100 g masła
50 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dżem śliwkowy (do nadziewania)
masło (do smarowania i formowania)

Sposób przygotowania

1

Do ciepłego mleka dodajemy szczyptę cukru i pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie zaczyn.

2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy startą skórkę cytrynową, zgniecionego ziemniaka, żółtka, roztopione masło i zaczyn.

3

Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, by wyrosło.

4

Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, wysmarowanymi dłońmi masłem odrywamy kawałki ciasta wielkości bułki, każdy nadziewamy powidłami, formujemy w kulę.

5

Układamy w nasmarowanej masłem blasze złożeniem do dołu tak, by kawałki przylegały do siebie. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na 30 min, by buchty jeszcze podrosły, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C i pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy z pieca, gorące smarujemy po wierzchu masłem, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem waniliowym, podajemy po ostygnięciu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4