Przepisy Czeska chałka z bakaliami

Składniki

110 ml ciepłego mleka

3 g drożdży instant

1 żółtko

150 g mąki pszennej

25 g miękkiego masła

20 g cukru

szczypta soli

30 g drobnych rodzynek

20 g suszonej żurawiny

1 rozkłócone jajko

Opis

Mąkę połącz z drożdżami instant, cukrem i solą. Dodaj żółtko, masło, mleko i wyrabiaj ciasto energicznie przez ok. 10–15 minut. Nie dosypuj mąki – ciasto na chałkę powinno być dość luźne. Wyrobione ciasto odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. godzinę (może być nieco dłużej).

Po tym czasie wymieszaj ciasto z bakaliami, ponownie je krótko wyrabiając. Podziel ciasto na trzy części i z każdej nich uformuj wałek (ok. 30 cm). Z wałków ciasta upleć luźny warkocz. Końcówki warkocza podwiń pod spód chałki. Ułóż chałkę na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Postaw blaszkę z chałką w ciepłym miejscu i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30–40 minut. Po tym czasie wstaw chałkę do nagrzanego do 190º piekarnika i piecz przez ok. 20–30 minut, aż skórka nabierze mocno złocistego koloru.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4