Przepisy Czekoladowy torcik

Składniki

Biszkopt:

2 jajka

50 g gorzkiej czekolady

50 g masła

3 łyżki cukru trzcinowego

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Mus:

1 i 1/2 szkl. śmietany 30%

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

2 łyżki cukru pudru

Do ozdobienia:

plasterki truskawki

listki melisy

Sposób przygotowania

1

W kąpieli wodnej rozpuść masło, czekoladę oraz łyżkę cukru.

2

Białka ubij na sztywną pianę.

3

Dodaj stopniowo pozostały cukier, cały czas mieszając.

4

Do masy czekoladowej dodaj kawę i wymieszaj.

5

Następnie dodaj żółtka i utrzyj je.

6

Do masy czekoladowej dodaj 1/3 ubitej piany i wymieszaj.

7

Do pozostałej piany dodaj łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj.

8

Dodaj pianę z mąką do masy i delikatnie wymieszaj, zostawiając pęcherzyki powietrza.

9

Przełóż masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz w 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka.

10

Przygotuj teraz mus. Kakao przełóż do miski.

11

Posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej.

12

Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę ostudź.

13

Dodaj cukier puder oraz czekoladę.

14

Zmiksuj całość na jednolitą masę.

15

Na biszkoptowe blaty wyłóż mus czekoladowy, a na koniec udekoruj torciki truskawkami i melisą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8