Czekoladowo-malinowe lizaki
Składniki
5 jajek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
2 łyżki ciemnego kakao
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
3 galaretki malinowe
Sposób przygotowania
1
Mąkę wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie sztywnieć, dodawaj powoli cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do prostokątnej formy (ok. 20x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°. Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie ciasto.
2
Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem. Kiedy zacznie się pienić, dolej powoli zimną zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
3
Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki, następnie zapakuj w kawałek folii (najlepiej użyj rękawa do pieczenia) i udekoruj.   
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje