Czekoladowe trufle z orzechem laskowym
Składniki
200 g gorzkiej czekolady 70% 
100 g orzechów laskowych 
200 ml śmietany kremówki 
80 g miękkiego masła 
30 g cukru pudru 
Dodatkowo: 
kolorowa cukrowa posypka
Sposób przygotowania
1
Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA.
2
Śmietanę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Ciepłą wlej do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając. Wyciągnij miskę z czekoladą z garnka z gorącą wodą i poczekaj aż nieco przestygnie.
3
Do lekko przestudzonej czekolady dodaj masło i wymieszaj. Poczekaj aż całość wystygnie i wstaw do lodówki na 1 godz. Tymczasem upraż orzechy na suchej patelni.
4
Lekko stężałą masę nabieraj porcjami łyżeczką. Do porcji masy wciśnij jeden uprażony orzech i szybko zrób z niej w dłoniach kulkę. Kulkę czekoladową przetocz przez kolorową posypkę. Przygotowane trufle schowaj jeszcze na 20 min do lodówki.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne