Czekoladowe jajeczko
Składniki
3 puste w środku czekoladowe jajka
125 ml pełnego mleka
125 ml śmietanki kremówki
3 łyżki dżemu morelowego
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
1
Maczając nóż w gorącej wodzie, odetnij czubki czekoladowych jajek mniej więcej na 3/4 ich wysokości.
2
Mleko wymieszaj ze śmietanką i krótko zagotuj. Wymieszaj z cukrami i żelatyną. Żelatyna musi się dokładnie rozpuścić, w razie potrzeby podgrzej trochę płyn, ale nie zagotuj. Kiedy żelatyna się rozpuści, wystudź płyn. Zanim całkowicie stężeje, rozlej do czekoladowych jajek ustawionych na kieliszkach. Całość wstaw do lodówki. Kiedy masa będzie tężeć w lodówce, przetrzyj dżem przez sitko.
3
W stężałej masie zrób łyżeczką niewielkie dołki i wypełnij je przetartym dżemem morelowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy