Czekoladowe cupcakes na wiśniówce z kremem mascarpone i dżemem wiśniowym
Składniki
480 g mąki
400 g cukru
100 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 ml wiśniówki
150 ml mleka 3,2%
150 ml wody
150 ml oleju rzepakowego
200 g miękkiego masła
400 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
100-150 g cukru pudru (do smaku)
100 g dżemu wiśniowego niskosłodzonego
1 łyżka wody
Opis

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w dużej misce. Osobno mieszamy wiśniówkę, mleko, wodę i olej. Do suchych składników wlewamy mokre i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W międzyczasie ucieramy masło, dodając do niego cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ucieramy, aż składniki się połączą. Uwaga! Jeśli krem się zważy, należy ustawić miskę w kąpieli wodnej i podgrzewać, stale miksując, aż krem nabierze jednolitej konsystencji, a następnie zdjąć miskę znad parującej wody i ostudzić, wkładając do pojemnika z lodem lub zimną wodą (inaczej ciepło miski będzie dalej rozpuszczać krem).

Na ostudzone muffiny, przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy krem i wkładamy babeczki do lodówki, aby krem stwardniał.

W międzyczasie przekładamy do rondelka dżem, dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, aż dżem nabierze płynnej konsystencji. Studzimy, aby dżem nie był gorący, ale wciąż miał płynną konsystencję i ostrożnie nakładamy odrobinę dżemu na schłodzony krem. Babeczki należy wyjąć z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje