Przepisy Czekoladowa panna cotta z sosem wiśniowym
Składniki
150 ml śmietany kremówki
50 ml mleka
50 g czekolady deserowej
2 łyżeczki kakao
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Sos:
200 g mrożonych wiśni
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kardamonu
70 ml wody
Sposób przygotowania
1
Śmietanę wymieszaj z cukrem i mlekiem w małym garnuszku. Możesz je lekko podgrzać.
2
Czekoladę zetrzyj na tarce, a żelatynę zalej łyżką wody.
3
Czekoladę, żelatynę i kakao dodaj do śmietanki. Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Mieszając, poczekaj, aż czekolada i żelatyna całkiem się rozpuszczą. Uważaj, by nie dopuścić do zagotowania lub nawet przegrzania masy.
4
Przelej masę do silikonowych foremek w kształcie serca. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia (może to potrwać do 4 godzin).
5
Wiśnie zagotuj z miodem, kardamonem i wodą. Gotuj chwilę na małym ogniu. Kiedy zmiękną, zmiksuj je blenderem na gładką masę.
6
Przed podaniem wyciągnij deser z foremek i polej wystudzonym sosem wiśniowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery