Przepisy Czarny makaron z dynią i mleczkiem kokosowym
Składniki
2 szkl. pokrojonej dyni
800 ml mleczka kokosowego
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
4 łyżki tartego parmezanu + ser do podania
2 łyżki oliwy extra vergine
250 g czarnego makaronu z sepią
świeży tymianek do dekoracji
przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
Opis

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę i pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodaj dynię i mleczko. Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Gotuj do momentu, aż sos zyska odpowiednią gęstość, a dynia stanie się miękka. Często mieszaj sos, ponieważ mleczko kokosowe łatwo przywiera do dna patelni. Dodaj parmezan oraz przypraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron według opisu na opakowaniu. Makaron podawaj z sosem. Danie udekoruj startym serem i świeżym tymiankiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery