Przepisy Czarne crostini z ricottą i pikantnym dżemem pomidorowym

Składniki

100 ml mleka

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka cukru

100 ml wody w temperaturze pokojowej

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

320 g mąki pszennej

odrobina czarnego barwnika w żelu lub proszku

200 g ricotty

250 g pomidorków koktajlowych

1 papryczka chili

2 łyżki brązowego cukru

pieprz

odrobina oliwy z oliwek

Opis

Mleko, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie przelewamy do dużej miski (jeśli wyrabiamy ciast mikserem, to do misy miksera), dodajemy wodę i studzimy całość do temperatury 42 stopni.

Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy sól oraz około 80 g mąki. Mieszamy, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, pod koniec wyrabiania dodając czarny barwnik. Ciasto wciąż będzie bardzo klejące, ale takie właśnie ma być.

Czystą miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przekrawamy nożem na pół (nie zagniatamy ciasta!) i z każdej połówki delikatnie formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Bagietki nacinamy delikatnie w kilku miejscach, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni. Skrapiamy piekarnik odrobiną wody i wkładamy blachę z bagietkami. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż będą ładnie przyrumienione z wierzchu.

Gotowe bagietki studzimy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy posiekane chili, cukier i pieprz i gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ostudzone bagietki kroimy na kromki. Każdą kromkę skrapiamy odrobiną oliwy, ponownie układamy je na blaszce i podpiekamy, aż będą lekko chrupiące. Na każdą grzankę nakładamy łyżeczkę ricotty i pikantnego dżemu pomidorowego.

Najlepiej smakują na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4