Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki, a następnie dodaj go do sosu. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przygotuj cykorię: umyj, przekrój na pół i usuń głąb, jeśli chcesz (jest on gorzki). Umyte i osuszone cykorie pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem (ok. 1 łyżka) i ułóż cykorie jedną obok drugiej. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone cykorie zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące, np. z ziemniaczanym puree z koperkiem.