Przepisy Cykoria pod beszamelem
Składniki
4 cykorie
100 g masła
125 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka
150 g startego sera żółtego
por (5 cm białej części)
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki, a następnie dodaj go do sosu. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cykorię: umyj, przekrój na pół i usuń głąb, jeśli chcesz (jest on gorzki). Umyte i osuszone cykorie pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem (ok. 1 łyżka) i ułóż cykorie jedną obok drugiej. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone cykorie zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące, np. z ziemniaczanym puree z koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
45 min.
Zupy
2 3 4