Przepisy Cykoria pieczona w soku mandarynkowym
Składniki
3 niewielkie cykorie
4 duże mandarynki
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szkl. czarnych oliwek z zalewy
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
 alt=
1
Cykorie umyj i obierz z brzydkich liści. Skróć nieco głąby i przekrój wszystkie cykorie wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z mandarynek i wymieszaj go z cukrem trzcinowym.
 alt=
2
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim połówki cykorii, przekrojoną stroną do góry. Polej całość sokiem oraz dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać kawałki miąższu z mandarynek.
 alt=
3
Wierzch posyp czarnuszką i oliwkami. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Potrawa będzie gotowa, kiedy cykoria zmięknie i lekko się zrumieni.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8