Przepisy Ćwiartki kurczaka w sosie z pomarańczy

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka

4 pomarańcze

100 g masła

½  łyżeczki chilli w proszku

½  łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

½  łyżeczki kolendry

½  łyżeczki mielonego kminku

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj ze sobą przyprawy: imbir, chilli, gałkę muszkatołową, kolendrę i kminek, następnie natrzyj nią dokładnie mięso. Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.

Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.

Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min.

Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub tylko ciemnym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4