Przepisy Ćwiartki kurczaka w glazurze miodowo - pomarańczowej
Składniki
½ opakowania Mixu sałat Royal Tesco
2 ćwiartki z kurczaka
2 pomarańcze
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
4 papryczki chilli suszone lub świeże (drobno pokrojone)
1 łyżeczka ostrej musztardy
½ łyżeczki tymianku suszonego
7 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj glazurę: wyciśnij do miseczki sok z 1 pomarańczy, dodaj miód, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, musztardę, tymianek. Wymieszaj wszystko razem i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka oczyść, umyj, osusz i natrzyj solą. Następnie: posmaruj każdą ćwiartkę z kurczaka grubą warstwą glazury i wyłóż na folię lub blachę do pieczenia. Kurczaka w glazurze zapiekaj w temperaturze 180° przez ok. 40 – 45 min, co 15 min nakładając na kurczaka kolejne warstwy glazury (najlepiej za pomocą specjalnego pędzelka).

Przygotuj sos do sałatki:  oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz, a następnie wszystko wymieszaj. Do miski wsyp mieszankę sałat i polej ją przygotowanym sosem. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.

Upieczonego kurczaka podawaj z sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
85 min.
Zupy