Curry z fasolką
Składniki
300 g fasolki szparagowej 
1 cebula czerwona 
3 pomidory 
2 ziemniaki 
40 ml oleju 
300 ml wody 
40 g masła 
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki curry 
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 
4 gałązki kolendry 
2 gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania
1
Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę wielkości 1cm.
2
W szerokim rondlu podgrzej olej i podsmaż powoli cebulę i czosnek. Uważaj, by się nie zrumieniły. Warto od razu przyprawić warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną fasolkę i ziemniaki. Wszystko razem podsmaż.
3
Dosyp przyprawę curry w proszku i ostrą mieloną paprykę. Wymieszaj ze smażonymi warzywami. Podsmażone przyprawy, takie jak curry, dają więcej aromatu.
4
Pomidory pokrój w podobną kostkę, co ziemniaki i dodaj do rondla. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, aż pomidory puszczą sok. Całość zalej wodą i dodaj po jednej gałązce kolendry i natki. Duś przez kolejne 15 min. To wystarczy, aby warzywa zmiękły, a sos zgęstniał.
5
Na koniec dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Do curry z warzywami dodaj masło. Pokrój natkę oraz kolendrę w paseczki i dodaj do już gotowego dania. W tym momencie nie gotuj już warzyw. Pozwoli to ziołom zachować ich aromat i świeżość. Nałóż warzywa na półmisek, a do dekoracji wykorzystaj listki kolendry.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery