Przepisy Crumble wiśniowe z migdałową kruszonką
Składniki
1 kg wiśni
8 łyżek cukru trzcinowego
8 kopiastych łyżek mąki pszennej
75 g masła
100 g migdałów
skórka z 1 cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
lody waniliowe lub śmietankowe
Sposób przygotowania
1
Zacznij od kruszonki. Połącz mąkę pszenną, masło i 6 łyżek cukru.
2
Migdały pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kruszonki. Wymieszaj.
3
Wiśnie wydryluj.
4
Zetrzyj skórkę cytrynową (tylko żółtą warstwę).
5
Dodaj do wiśni mąkę ziemniaczaną oraz 2 łyżki cukru. Wymieszaj.
6
Wyłóż do kokilek wiśnie i posyp je obficie kruszonką. Najlepsze będą kokilki o średnicy 10 cm. Zapiecz w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół w 200°C. Piecz do zarumienienia się kruszonki, czyli ok. 20-25 minut.
7
Upieczone crumble ostudź przez kilka minut i podawaj z gałką lodów.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne