Crostini ze szpinakiem, boczkiem, szałwią i serem
Składniki
2-4 kromki chleba tostowego jasnego
4 plasterki boczku wędzonego
100 g świeżego szpinaku baby
30 g sera mozzarella lub owczego
1 ząbek czosnku
kilka listków szałwii
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia szpinaku
4 łyżki oliwy do moczenia chleba tostowego
oliwa do polania grzanki przed pieczeniem
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Szpinak umyj i osusz. Podsmażaj przez 2 min na 1 łyżce oliwy z oliwek, następnie dodaj rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia. Ser pokrój w kostkę. Boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z listkami szałwii na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni.

Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury. Na płaski talerz wylej kilka łyżek oliwy z oliwek i namocz w niej kromki pieczywa. Włóż je do piekarnika i podpiecz chwilkę, ok. 30 s. Wyjmij i ułóż na nich szpinak, ser, boczek z szałwią. Skrop jeszcze oliwą i grilluj, aż ser zacznie topnieć, a grzanka się rumienić. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje