Crostini z pieczonym indykiem i sosem tuńczykowym
Składniki
8 kromek bułki pszennej
100 g fileta z indyka
170 g tuńczyka w kawałku w zalewie naturalnej
20 ml oliwy z oliwek
80 g majonezu
1/4 cytryny
2 gałązki natki pietruszki
30 g kaparów
1/2 cebuli czerwonej
10 g papryki słodkiej
przyprawy: sól, pieprz czarny, mieszanka przypraw do drobi
Dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Opis

Indyka przypraw i polej połową oliwy, następnie włóż do rękawa piekarniczego. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170° i wstaw mięso do pieczenia. Nalej wodę na blachę w piekarniku – parująca woda sprawi, że mięso będzie soczyste. Po upieczeniu pozostaw indyka w rękawie do ostygnięcia. Następnie pokrój mięso na plasterki i odłóż.

Rada: Nigdy nie wyjmuj mięsa z pieczenia lub gotowania – pozostaw je w sosie czy płynie do ostygnięcia. Dotyczy to wszystkich mięs, szczególnie drobiu i wołowiny.

Bułkę pszenną pokrój na kromki pod kątem, dekoracyjnie. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Rozłóż kromki pieczywa na blasze i polej lekko oliwą. Wstaw do zrumieniania z obu stron. W tym czasie otwórz puszkę z tuńczykiem i odciśnij z zalewy. Przełóż do miski, dodaj majonez, sok z cytryny i natkę pietruszki. Miksuj razem na gładki sos. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Gotowe grzanki przełóż na półmisek, na każdą kromkę nałóż pieczonego indyka. Łyżką rozsmaruj na mięsie sos tuńczykowy. Do dekoracji kanapek wykorzystaj krążki cebuli. Obok ułóż owoce kapara i listek natki pietruszki. Brzegi crostini obsyp słodką papryką w proszku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki