Przepisy Croissanty z domowym budyniem i brzoskwiniami
Składniki
2 op. ciasta francuskiego
1–2 brzoskwinie
1 jajko
Budyń:
1 i 1/2 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
1 łyżka masła
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1
Wyskrob ziarenka wanilii. Do rondelka przełóż połówki laski wanilii, ziarenka wanilii, cukier, 1 szklankę mleka oraz masło. Całość zagotuj i przecedź.
2
Pozostałe pół szklanki mleka połącz z żółtkami i skrobią ziemniaczaną za pomocą trzepaczki.
3
Dodaj do przecedzonego i lekko gotującego się mleka. Zmniejsz płomień na minimum. Dokładnie wymieszaj całość. Po zagotowaniu się budyniu, zdejmij go z ognia i przestudź.
4
Z ciasta francuskiego wytnij koła, wykorzystując np. talerz.
5
Przekrój koła na 4 części.
6
Pokrój brzoskwinię na średniej grubości półplasterki.
7
Na szerszych krańcach ciasta ułóż brzoskwinie oraz po 1 łyżce budyniu. Zawiń rogaliki.
8
Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz je w nagrzanym do 220°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 25–30 minut do zarumienienia.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
40 min.
Dania główne