Przepisy Creme brulee
Składniki
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
1/3 laski wanilii
50 g cukru białego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
Opis

Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temp. 100°. Do garnuszka wlej śmietankę, wsyp biały cukier i wrzuć przepołowioną wzdłuż wanilię. Zagotuj, zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie rozetrzyj mikserem żółtka i miksując na najniższych obrotach, wlewaj powoli ciepłą śmietankę. Nie mieszaj zbyt długo. Przygotowaną mieszankę rozlej do trzech foremek o pojemności ok. 150 ml i wstaw do nagrzanego piekarnika na godzinę.

Po tym czasie wyciągnij kremy z piecyka, ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Godzinę przed podaniem rozgrzej w piekarniku grill do temp. 200°. Wyciągnij z lodówki kremy i wierzch każdego posyp łyżeczką cukru trzcinowego. Wstaw na 6–10 sekund na najwyższą półkę w piecyku. Następnie ostrożnie wyciągnij i postaw w chłodnym, suchym miejscu do wystudzenia. Z cukru powinna zrobić się chrupiąca skorupka. Krem najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy