Conchiglioni ze szpinakiem i szynką w sosie Alfredo
Składniki
200 g muszelek
250 g szpinaku
200 g sera ricotta lub sera twarogowego
1/2 szkl. sera parmezan
6 plastrów szynki prosciutto
1 jajko
4 łyżki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Sos Alfredo:
250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
150 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
10 g masła
30 g utartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz biały i gałka muszkatołowa
Opis

Przygotuj sos: masło roztop na patelni, dodaj bulion oraz śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Wyciśnij czosnek przez wyciskarkę i dodaj do sosu. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, także dodaj do sosu. Mieszaj aż ser się rozpuści i powstanie ładny gęsty sos. Na końcu dopraw solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Szpinak rozmroź na patelni z odrobiną oleju, smaż aż cała woda z niego wyparuje. Do miski włóż rozmrożony i odparowany z wody szpinak, pokruszony ser ricotta, starty parmezan, jajko i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, przestudź i każdą muszlę wypełnij nadzianiem ze szpinaku. Następnie muszle poukładaj w naczyniu do zapiekania, dodając do każdej muszli po pół łyżeczki sosu Alfredo. Szynkę pokrój w cieńsze paski i zwiń w ruloniki. Następnie powtykaj je w każdą muszlę. Zapiekankę piecz ok. 30 min w temp. 180°. Muszle przed podaniem skrop sosem Alfredo.

Alfredo to idealny sos do makaronu lub białych mięs, owoców morza i warzyw.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
50 min.
Desery