Przepisy Comberki królicze marynowane w rozmarynie

Składniki

2 combry z królika
20 ml oliwy z oliwek
2 dymki (ze szczypiorem)
1 ząbek czosnku
100 g masła
200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
1 szczypta gałki muszkatołowej
4 marchwie
1 łyżeczka miodu
1 gałązka świeżego rozmarynu
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Comberki z królika oczyść z błony i przełóż do miski. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą i posyp pokrojonym drobno rozmarynem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ragout.

Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokrój drobno. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż delikatnie cebulkę i czosnek, dodaj ziemniaki i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej bulion warzywny, tak by zakrył ziemniaki. Gotuj powoli, aż zmiękną. W tym czasie oczyść marchewki i odetnij zielone łodygi 2 cm nad marchewką. Przełóż do rondelka, dodaj miód, masło oraz szczyptę soli. Wlej odrobinę wody i duś marchewki na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Do miękkich ziemniaków dodaj opłukane liście młodego szpinaku. Przypraw całość szczyptą gałki muszkatołowej. Rozgrzej patelnię i podsmaż zamarynowane PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w rozmarynie comberki z królika. Smaż z każdej strony, aż do zrumienienia. Będą gotowe po ok. 5 min smażenia na średnim ogniu.

Ragout z ziemniaków i szpinaku ułóż na półmisku. Pokrój comberki na kawałki pod kątem i ułóż na warzywach. Do dekoracji wykorzystaj glazurowane marchewki i ułóż je dookoła talerza wraz z gałązką świeżego rozmarynu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem