Przepisy Comber w czekoladowym sosie

Składniki

500 g combra z królika

20 ml oliwy

2 gałązki świeżego rozmarynu 

3 gałązki kolendry

przyprawy: sól morska, pieprz czarny 

Sos czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej

20 ml oliwy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki ziaren kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu 

1/2 zmielonego anyżu

50 g całych migdałów

1/2 papryczki chili 

1 pomidor

100 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka ziaren sezamu

30 g rodzynek

Warzywa młode duszone:

4 marchewki młode

1 kalarepka

4 młode ziemniaki

1/4 selera naciowego

2 młode cebulki

3 ząbki czosnku

30 g masła

3 gałązki świeżej kolendry

500 ml wody

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Combry z królika umyj pod zimną wodą i rozłóż na desce. Nożem odetnij fileciki od kręgosłupa. Przypraw je lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz młodymi ziołami. Zalej oliwą i odstaw do lodówki. Tak przyprawione combry przejdą smakiem i aromatem ziół. 

Marchewki i cebule obierz. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką z ewentualnych zabrudzeń. Do rondla wlej ok. 500 ml, by zblanszować młode warzywa. Posól i dodaj masło.  

Kalarepkę obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz nadać jej dekoracyjny kształt beczułki, ścinając nożykiem kawałki kalarepki w łezki. Młode ziemniaki pokrój w ósemki, a seler naciowy pod kątem w paski. 

Cebulki pokrój również w ćwiartki, ale zwróć uwagę, by równo przeciąć je w podstawie korzenia. Zagwarantuje to, że ćwiartki się nie rozpadną. Czosnek pokrój w plasterki. 

Wrzucaj kolejno warzywa do blanszowania, zaczynając od ziemniaków i marchwi, poprzez kalarepkę, seler i cebulki, a kończąc na czosnku. Po paru minutach wyjmij warzywa na talerz, a wywar zostaw do sosu czekoladowego. 

Przyprawy korzenne zgnieć i rozetrzyj w moździerzu. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój na kawałki. Podsmaż lekko na patelni na oliwie, aby tylko się zeszkliły. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj wszystkie korzenne przyprawy oraz pokrojoną chili i dalej lekko podsmaż.  

Pomidora pokrój w ćwiartki i wytnij owocniki. Dodaj do cebulki i czosnku z przyprawami. Wlej następnie bulion warzywny i dodaj obrane migdały. Gotuj jeszcze przez 3–4 minuty i po tym czasie zmiksuj na gładki sos. Przecedź go przez średnio gęste sito, a stanie się aksamitny. 

Ponownie podgrzej sos w rondelku i dodaj czekoladę połamaną na kawałki. Wlej jeszcze śmietanę i wsyp rodzynki, które dzięki swojej słodyczy wzbogacą smak sosu czekoladowego. Całość możesz doprawić jeszcze czarnym pieprzem i odstawić. 

Rozgrzej patelnię i podsmaż comberki z królika. Powinny smażyć się ok. 3 minut z każdej strony. Potem przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby mięso odpoczęło i doszło. Dzięki tej metodzie będzie soczyste. Na tej samej patelni podsmaż młode ziemniaczki i, jak tylko lekko się zrumienią, dodaj pozostałe warzywa wraz kawałkami pomidora. Przypraw jeszcze do smaku i dodaj gałązki kolendry. Całość wymieszaj i od razu ułóż na półmisku. 

Comberki przekrój pod kątem na kawałki i ułóż dekoracyjnie na warzywach jeden przy drugim. Polej ciepłym sosem czekoladowym i na koniec udekoruj sezamem oraz listkami kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4