Przepisy Colcannon - puree ziemniaczane z kapustą

Składniki

700 g ziemniaków – odmiana średnio mączysta np. Jelly

50 g masła 

80 ml śmietanki 18%

200 g zielonych liści kapusty

2 szalotki 

2 szczypiorki

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Kapustę umyj i pokrój w paski. Ziemniaki cienko obierz i pokrój na jednakowej, średniej wielkości kawałki. Zalej je wodą i wstaw do gotowania. Zwróć uwagę na to, by woda przykryła 3/4 wysokości ziemniaków. To ważne, ponieważ ziemniak odmiany Jelly ma więcej skrobi, przez co bardziej chłonie wodę i może się bardzo rozgotować. Gotuj ziemniaki powoli przez 25 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kapustę i gotuj, aż będzie miękka. 

Ugotowane ziemniaki z kapustą odlej z wody. Pozostaw w gorącym garnku. Dodaj śmietankę i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem i ubij na puszystą masę. 

Cebulkę i szczypiorek pokrój w paseczki i podsmaż na maśle. Dodaj do puree z kapustą i wymieszaj. Dla gładkiej konsystencji możesz dodać jeszcze odrobinę masła. Przełóż danie na półmisek i udekoruj pokrojonym szczypiorkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4