Przepisy Ciepła sałatka z fasolki i kurek zapiekana w bułce

Składniki

250 g kurek
250 g żółtej fasolki szparagowej
200 g pomidorków koktajlowych
200 g fety
½ cebuli
2 łyżki tymianku świeżego
2 łyżki oleju kokosowego
sól morska
pieprz świeżo mielony
4 bułki pełnoziarniste (lub żytnie)
1 garść kiełków

Opis

Fasolkę umyj, pokrój na kawałki i ugotuj al dente (ok. 7 minut).

Grzyby oczyść pędzelkiem lub papierem kuchennym. Szybko opłucz pod bieżącą wodą. Nie mocz kurek zbyt długo, bo nasiąkną wodą. Duże grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju kokosowym. Dodaj kurki i smaż 5 minut, często mieszając.

Pomidory pokrój na połówki.

Połącz grzyby z fasolką, pomidorami, tymiankiem i pokrojoną w kostkę fetą. Dopraw solą i pieprzem.

Odetnij górną część bułek. Wydrąż środek i napełnij go farszem.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz 10–15 minut. Na koniec udekoruj danie kiełkami. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem