Przepisy Ciasto żurawinowe

Składniki

szklanki mąki pszennej
¾ szklanki oleju słonecznikowego
4 jajka (kl. L)
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 pomarańcza
½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
400 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Sposób przygotowania

1

Jajka ubij ze stopniowo dodawanym cukrem, aby powstał biały krem.

2

Dodaj olej.

3

Dolej mleko i całość ubij.

4

Otrzyj skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodaj aromat.

5

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do białek i ubij ciasto.

6

Świeżą żurawinę opłucz. Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem. Wylej na nią ciasto.

7

Wysyp żurawinę.

8

Ciasto piecz w temp. 180°C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudź i polukruj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8