Ciasto ze śliwkami
Składniki
600 g śliwek węgierek
2 szkl. mąki
150 g masła
5 łyżek śmietany 18%
150 g cukru
3 jajka
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
bułka tarta
przyprawy: sól, kardamon, cynamon
Opis

Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj masło, posiekaj z mąką, dodaj cukier. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, dodaj do ciasta i wymieszaj. Blachę do pieczenia wysmaruj 1 łyżką masła, posyp bułką tartą i przelej ciasto do formy.

Śliwki umyj, przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestki i ułóż gęsto na cieście do góry miąższem. Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z cynamonem, kardamonem, mąką ziemniaczaną (do białek możesz dodać również orzechy). Masę wylej na śliwki. Ciasto piecz 90 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy