Przepisy Ciasto z różą
Składniki
Kruchy spód:
100 g mąki pszennej
125 g masła
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
250 g serka mascarpone lub twarożku
1 żółtko
1 białko
25 g miękkiego masła
50 g cukru
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru
Róże:
1–2 czerwone jabłka
sok z 1 cytryny
Opis

Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj proszek do pieczenia i żółtko. W razie potrzeby, możesz dodać łyżkę lub dwie wody. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 15 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij na chwilę ciasto z piekarnika i posmaruj cienko surowym białkiem.

Przygotuj masę serową. Białko ubij na sztywno. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. W dalszym ciągu miksując, dodaj żółtko, ser i budyń. Mieszając już ręcznie, dodaj do masy ubite białko.

Przygotuj miseczkę z zimną wodą i sokiem z cytryny. Jabłko umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Obieraczką do jarzyn pokrój jabłko na cienkie plasterki. Plasterki jabłka wrzucaj od razu do wody z sokiem z cytryny.

Zagotuj wodę w garnku. Plasterki jabłka nabierz na łyżkę cedzakową i zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie. Po wyciągnięciu jabłek z wrzątku zanurz je z powrotem w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym.

Na podpieczony spód wylej masę serową. Plasterki jabłka zwijaj kolejno w luźny rulonik na zakładkę. Na jedną różę potrzebujesz około 12–14 plasterków. Zwinięte róże umieść na spodzie wypełnionym masą serową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 35 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje