Przepisy Ciasto z kremem ze śliwkami

Składniki

10 śliwek

40 podłużnych biszkoptów

4 żółtka

80 g cukru

250 ml mleka

1 op. cukru waniliowego

125 ml kwaśnej śmietanki

125 ml słodkiej śmietanki

1 płaska łyżka żelatyny

1 łyżeczka cukru pudru

Opis

Dno i boki tortownicy obłóż całymi biszkoptami, a w puste miejsca włóż pokruszone biszkopty. Żółtka ubij z cukrem. Mleko podgrzej w rondlu, dodając cukier waniliowy. Zmniejsz ogień i nie przerywając mieszania, powoli wlewaj żółtka z cukrem. Mieszaj tak długo aż masa nabierze konsystencji kremu (ok. 15 min). Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a kiedy napęcznieje, dodaj 2 łyżki gorącej – całość wymieszaj. Kiedy całkowicie się rozpuści, wlej ją szybko do mleka i wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, połącz z kwaśną śmietaną i ostrożnie połącz wszystkie składniki z kremem. Krem przestudź i wlej do tortownicy z biszkoptami.

Śliwki umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestki i podsmaż chwilkę na suchej patelni. Gdy zaczną puszczać sok, posyp 1 łyżeczką cukru pudru. Następnie połówki owoców przestudź i poukładaj na wierzchu kremu. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i ponownie wstaw do lodówki na około 4 godz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4