Przepisy Ciasto ucierane z nektarynkami w karmelu
Składniki
500 g nektarynek
30 g brązowego cukru
30 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
65 g masła
65 ml mleka
1 duże jajko
30 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
170 g mąki pszennej
15 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania
1
Nektarynki umyj i pokrój w ósemki, odrzucając pestki. Na metalowej formie do tarty o średnicy ok. 24 cm rozpuść masło i cukier z dodatkiem soku z cytryny. Możesz zrobić to na zwykłej kuchence. Kiedy cukier rozpuści się w maśle, dodaj pokrojone nektarynki i zagotuj. Zagotowane w cukrze owoce zestaw z ognia i przygotuj ciasto.
2
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Masło utrzyj na puch, dodaj cukry i żółtko. Białko z solą ubij na pianę. Do masy maślanej dodaj partiami mąkę na przemian z mlekiem. Następnie dodaj w trzech partiach pianę z białek i wymieszaj już łopatką (nie mikserem).
3
Gotowe ciasto przełóż na przestudzone owoce i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz ok. 45 min, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto przykryj talerzem i szybko odwróć. Uważaj przy odwracaniu, ponieważ może wyciec gorący sok. Po chwili zdejmij foremkę z ciasta. Ciasto możesz podać na ciepło z lodami lub jogurtem lub w wersji na zimno.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery