Ciasto miodowo-cynamonowe z orzechami włoskimi
Składniki
400 g ciasta francuskiego 
10 g mąki 
200 g orzechów włoskich wyłuskanych 
70 g miodu 
1 łyżka cynamonu 
30 g rodzynek 
1/2 cytryny 
100 g cukru 
150 ml wody 
2 gałązki mięty
30 g masła 
Opis

Na podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozłóż ciasto francuskie. Rozpuść masło w rondelku. Orzechy posiekaj lub zmiel na grubym sitku, dodaj rodzynki, przełóż do miski i wymieszaj z miodem i cynamonem. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw syrop do schłodzenia.

Przygotuj naczynie do pieczenia ciasta, powinno mieć ok. 3-4-centymetrowy brzeg. Wysmaruj spód masłem . Ciasto pokrój na trzy równe płaty. Jeden płat rozłóż w naczyniu. Farsz orzechowy podziel na dwie części i jedną z nich nałóż na ciasto. Dobrze rozsmaruj na całej powierzchni. Na wierzch nałóż kolejne ciasto, a brzegi załóż pod spód. Posmaruj masłem cały płat ciasta. Nałóż kolejną warstwę orzechów i zakryj ostatnim płatem ciasta. Ostatnią warstwę posmaruj masłem. Kuchennym nożem natnij dekoracyjna kratkę na cieście.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° i wstaw ciasto do pieczenia. Jak tylko wierzch urośnie i się zrumieni, obniż temperaturę do 180° i piecz jeszcze 20 minut. Gotowe ciasto polej syropem cukrowym. Jak tylko syrop wsiąknie a ciasto ostygnie, pokrój na porcje i udekorują listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery