Ciasto marchewkowe
Składniki
4 jaja
250 g cukru 
150 g masła  
150 g orzechów włoskich mielonych
100 g migdałów mielonych
450 g marchewki
1 cytryna
250 g cukru pudru
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
Opis

Obierz marchewki, 250 g zetrzyj drobno na tarce, a 200 g pokrój w małą kostkę do przyszłej dekoracji.  W rondelku zagotuj 100 g cukru pudru wraz z 100 ml wody. Dodaj 1 plasterek skórki z cytryny odkrojony nożykiem do obierania oraz sok z 1/2 cytryny. Wsyp marchewkę pokrojoną w kostkę i gotuj aż do miękkości (sok z cytryny sprawi, że marchewka będzie miękka, ale się nie rozgotuje). Po ugotowaniu zostaw marchewkę w syropie cukrowym do ostygnięcia. Jeśli syrop jest rzadki, to wyjmij marchewkę i podgotuj go jeszcze, aż zgęstnieje, a następnie dodaj z powrotem kostki marchewki i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temp. 175°. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Odłóż 1 łyżkę białka do miseczki, będzie potrzebne do lukru. Resztę białek ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo ok. 100 g cukru do piany i dalej ubijaj. Cukier utrwala pianę przez co mamy gwarancję, że przyszłe ciasto będzie puszyste. W kolejnej misce utrzyj masło z pozostałym cukrem. Dodawaj do masła po jednym żółtku i dalej ucieraj. 

Marchewkę tartą wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz mielonymi orzechami i migdałami. Dodaj do masła z żółtkami. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub mikserem na wolnych obrotach. Przypraw ciasto cynamonem, przyprawą do piernika oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. 

Pianę z białek podziel na trzy części i stopniowo wymieszaj z ciastem (stopniowe mieszanie puszystej piany z ciastem jest sekretem udanego wypieku). Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż delikatnie ciasto do formy i wstaw do pieczenia na ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem kuchennym środek ciasta (po wyciągnięciu patyczek nie powinien się kleić do palców). Wyjmij ciasto do wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder oraz odłożone białko oraz dodawaj stopniowo po jednej łyżce wrzątku. Mieszaj energicznie trzepaczka, aż lukier będzie gęsty, puszysty i śnieżnobiały. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, dzięki temu lukier będzie gładki. Na ostygnięte ciasto wylej lukier i całość dekoruj marchewkami z syropu (jeżeli  lukier zgęstnieje zbyt mocno, dolej kolejną łyżkę wrzątku, wtedy wróci do swojej pierwotnej konsystencji).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne