Ciasto marchewkowe z wkładką
Składniki
4 jajka
2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
2 szkl. startej marchewki
1 szkl. orzechów włoskich
1 słoik powideł śliwkowych
1 op. gorzej czekolady
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
sól
Opis

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i szczyptę soli. Następnie stopniowo wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj marchewkę startą na tarce o średnich oczkach i dalej mieszaj. Do woreczka włóż orzechy i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Wrzuć je do gotowej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy i piecz 40 minut w temperaturze 180°.

Gdy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół, posmaruj dolną część powidłami i przykryj górną częścią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą) i wymieszaj ją z mlekiem, aż do otrzymania gładkiej masy. Lekko ciepłą polewą posmaruj wierzch ciasta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery